Vaste Prik Sittard-Geleen

sinds 9 januari 2021

Is een krachtenbundeling van Plandelaars. 
„Wij willen meer bewustwording creëren. Samen bereik je meer" 

Initiatiefnemers Melle van Buren uit Sittard en Michel van Dijke uit Geleen. 


* plandelaar: een samentrekking van plogger en wandelaar. Plogger/plogging is een uit Scandinavië overgewaaide term. Plogging is een vorm van fitness waarbij jogging en afvalrapen (‘plocka’ is Zweeds voor ‘plukken’, ‘verzamelen’) samengaan. Door het vele bukken en weer opstaan is dat een intensievere manier van sporten dan enkel jogging. Plandelaars ruimen vrijwillig zwerfafval op in een wandeltempo. Plandelen kan door bijna iedereen die kan wandelen worden gedaan. 

Wil jij ook gaan plandelen in Sittard-Geleen? Meld je aan via telefoon nummer 14046 en vraag naar je wijkopzichter. Of stuur ons een email!

Netherlands

Ik heb het Privacybeleid gelezen en begrepen.

Kalender 2022 (o.v.b.)

Zondag 09-01-2022 | 10:00/ 12:00 

Vaste Prik 1 jaar/ Terug naar de Olligstrasse

Zaterdag 05-02-2021 |10:00/12:00

 09:45u Verzamelen bij skatepark Holleweg Sittard 

Maandag 28 februari 

CarnAfval in Sittard-Geleen - Verklede plandel optocht

Zaterdag 26-03-2021

Landelijke opschoon dag  in Sittard-Geleen 
(Door CNME de Rollen)

Vaste Prik in de media!

10-01-2022 | Door de Tuinman van Sittard-Geleen

Gisteren vierde Vaste Prik Sittard-Geleen haar 1 jarig bestaan. In de vooravond van deze activiteit hadden we een leuk interview met enkele Vaste Prikkers, lees hieronder verder voor het verhaal  Waarom zijn jullie de krachten gaan bundelen? Door de hele gemeente er steeds meer verspreid individuele plandelaars (PLAstic-waNDELEN) liepen die zwerfafval raapten. Hierdoor kwamen we erachter dat het dus veel leuker is om deze activiteit regelmatig als groep te gaan doen. Wat maakt plandelen nu zo leuk?Het leuke is dat je iets bijdraagt aan een schonere omgeving en een beter milieu. Je beweegt en komt in contact met mensen. Het geeft echt voldoening. Op welke acties uit 2021 kijken de Vaste Prikkers met veel plezier op terug? Uiteraard de eerste actie die op 9 januari bij de Oligstrasse in Sittard de aftrap was. Tijdens deze activiteit raapten we alles bij elkaar 1400 kg zwerfaval op in een ochtend. Schrikbarend gewoon,  maar wel goed dat we het hebben gedaan. Verder hebben we deelgenomen aan de de Clean Up March in september. Waarbij we ons plandelend van Sittard naar Geleen hebben verplaatst en het zwerfafval tijdelijk als kunstwerk hebben kunnen exposeren op de Markt in Geleen.  En tot slot natuurlijk met de 'Vastelaovend' tijdens de carnAFVAL stoet. Dit was verkleed plandelen en werd begeleid door een verplaatsbare DJ die leuke vasteloaves muziek draaide. De respons en reacties van omwonenden was geweldig. Hoe is de naam ‘vaste prik’ tot stand gekomen?Nannet van Loo en Marleen van Rijnsbergen hebben de naam Vaste Prik geïntroduceerd. We hebben er niet lang over hoeven nadenken en dit meteen naar de buitenwereld gecommuniceerd. Welke acties mogen we in 2022 van Vaste Prik verwachten?We zijn het nieuwe jaar gestart met de GRIJP & KNIJP weken. Verschillende deelnemers hebben twee weken lang iedere dag zwerfafval geraapt. Ook hebben nieuwe mensen zich aangemeld.Verder gaan we met carnaval weer verkleed plandelen en zal de Clean up March in september nog groter worden. Ook doen we mee met de landelijke opschoondag op zaterdag 19 maart georganiseerd door het CNME De RollenHoe kan je je aansluiten bij Vaste Prik? Door ons een berichtje te sturen op Facebook of een appje te sturen naar 06-27074453. Wij geven je informatie over hoe je aan spullen kunt komen.  zijn gemaakt door Michel van Dijke

Prikkerscollectief ruimt in eerste jaar 8000 kilo zwerfafval op in Sittard-Geleen 

10-01-2022 | Door Paul Dolhain - De Limburger.
 

De afvalprikkers van Vaste Prik Sittard-Geleen hebben in 2021 gezamenlijk 8000 kilo zwerfafval geruimd in hun gemeente.

Het burgerinitiatief startte in januari vorig jaar voor het eerst met het vrijwillig prikken van afval in de openbare ruimten. De eerste daad was een opruimactie in de Oligstrasse aan de rand van Sittard en Tudderen (D), toen ruim 1400 kilo bijeen werd geraapt. Exact een jaar later was de opbrengst 80 kilo. „Het besluit van burgemeesters Norbert Reyans (Selfkant) en Hans Verheijen om het niemands-straatje af te sluiten voor verkeer heeft zeker geholpen. Je ziet wel dat in de omgeving meer zwerfvuil ligt. Hier hebben we ook geplandeld met vijftien deelnemers die in totaal 260 kilo hebben verzameld”, aldus initiatiefnemers Melle van Buren en Michel van Dijke.

Olievlek

Na die eerste actie in 2021 volgden tal van activiteiten waar steeds meer inwoners van Sittard-Geleen zich bij aansloten. „We hebben nu in totaal 80 geregistreerde mensen die individueel of samen in groep zwerfvuil in gemeente Sittard-Geleen schoonmaken, dus de olievlek die we willen creëren werkt gewoon.” Verder merken ze dat de invoering van statiegeld op petflessen een positieve uitwerking heeft: „Opvallend is dat er steeds minder plastic flesjes op straat liggen”, weten de heren.

Ook lid worden? Aanmelden kan via: michelvandijke70@gmail.com

Vaste Prik Sittard-Geleen neemt initiatief voor de ‘Grijp & Knijpweken’ 

23-12-2021 | Sittard-Geleen Nieuws.nl

Op initiatief van Vaste Prik Sittard-Geleen worden van 27 december tot en met 9 januari in de gemeente Sittard-Geleen de ‘Grijp & Knijpweken’ gehouden.

“Omdat het gezond is om naar buiten te blijven gaan én in beweging te blijven tijdens de lockdown stimuleren wij als Vaste Prik Sittard-Geleen om vooral nu individueel zwerfafval op te ruimen,” aldus Melle van Buren.

Op 9 januari 2022 is het exact een jaar geleden dat Vaste Prik (bundeling van zwerfafval opruimers) werd opgericht. Op die dag zullen zich enkele plandelaars* verzamelen bij de Oligstraße net over de grens bij Broeksittard om te kijken hoe het er daar nu bij ligt. Hier werd een jaar geleden ruim 1400 kilo(!) afval geraapt, dat daar door onbekenden was gedumpt.

Wil jij ook in beweging komen om zwerfafval in je straat of wijk individueel of samen met het gezin op te ruimen in de kerstvakantie? Neem dan contact op, Vaste Prik zorgt voor de nodige spullen – vuilniszakken, prikstokken en handschoenen. Stuur daarvoor een e-mail naar michelvandijke70@gmail.com

‘Afvalmonster’ van 1500 kilo na Cleanupmars van Sittard naar Geleen en acties in wijken

19-09-2021 door Sjak Planthof | De Limburger


Afbeelding: Annemiek Mommers: 

Organisator Michel van Dijke zet de ‘piek’ op het kunstwerk van afval op de markt in Geleen.
Ruim honderd vrijwilligers, deelnemers aan de Cleanupmars en initiatieven in de wijken, raapten zaterdag in de gemeente Sittard-Geleen 1500 kilo zwerfvuil op. Van het afval is een ‘afvalmonster’ gemaakt. 
In totaal zijn er 150 vuilniszakken gevuld met afval. Zwerfvuil dat is verwijderd langs straten, plantsoenen en beken in de gemeente.
Vanaf het Maaslandpark in Sittard liepen circa vijftig deelnemers aan de Clean Up March met grijpers via de Rijksweg een route van vijf kilometer naar de Markt in Geleen. Onderweg trakteerde het Zuyderland-ziekenhuis op koffie en vlaai. Ook in de wijken Geleen-Zuid, Overhoven in Sittard, en rond de Schwienswei, de Geleenbeek, de Roode Beek en de Molenbeekwerd werd door tientallen vrijwilligers vuil verzameld.
Octopus
De opbrengst werd afgeleverd op de Markt in Geleen. Daar is van het afval een kunstwerk gemaakt. In een metershoge toren van ijzerwerk werd het afval samengebracht. Sanne Janssen van Hutsspot, werkplaats voor kunst, design en duurzaamheid in Geleen creëerde er een ‘Octopus zwerfvuilmonster’ van.
Het kunstwerk op de Markt blijft een week staan. Janssen: „Voor bewustwording bij het publiek.”
De inzameldag is een initiatief van vrijwilligersgroep Vaste Prik, de gemeente en Stadslab Sittard-Geleen.


Opruimactie in Sittard-Geleen tijdens World Clean Up Day 

13-09-2021 | De Limburger

Vrijwilligers van Vaste Prik houden zaterdag 18 september een 5 kilometer lange mars, waarin ze zwerfvuil opruimen om meer bewustwording te creëren.


Verder zamelen ze informatie in over het soort afval dat op de grond ligt om zo op te zoek te gaan naar structurele oplossingen. Tevens presenteren ze de ‘Vaste Prik Pungel’, een duurzaam opvouwbaar tasje voor wandelaars die hier tijdens het lopen zwerfafval in kunnen stoppen.

De Clean Up March gaat om 14.00 uur van start in het Maaslandpark te Sittard en eindigt in het centrum van Geleen. Hier wordt het zwerfafval gewogen en gesorteerd.

Inschrijven kan via michelvandijke70@gmail.com.

Vaste Prik in de media (2021)

Inwoners Sittard-Geleen krijgen mysterieuze spiegel voorgehouden 

13-03-2021 | De Limburger.

Inwoners van Sittard-Geleen krijgen letterlijk een spiegel voorgehouden. Er staan sinds vrijdag op verschillende plekken in Geleen en Sittard tijdelijk spiegels langs de kant van de weg en in de berm van rotondes.


De spiegels blijven niet lang staan, na enkele uren zijn ze weer verdwenen om elders in het straatbeeld op te duiken. Of het om één of meerdere spiegels gaat is onbekend. Op aangetroffen en gefotografeerde spiegel staat telkens de vraag ‘Durf jij in de spiegel te kijken?’.

Wie er achter deze actie zit of zitten is vooralsnog niet bekend. Op social media oppert iemand dat ermee aandacht wordt gevestigd op het ‘te pas en te onpas dumpen van afval’. In verkiezingstijd kan het natuurlijk ook een ludieke van een politieke partij zijn. Of van de kappers die weer open zijn.

Mysterieuze spiegels duiken her en der op in Sittard-Geleen

13-03-2021 | Sittard-Geleen Nieuws.nl
 

Het heeft er alle schijn van dat iemand in Sittard-Geleen probeert om iets onder de aandacht te brengen. Maar wie, wat en waarom is nog niet duidelijk…

Op social media vragen mensen zich af wat die her en der opduikende en even snel weer verdwijnende spiegels nou toch te betekenen hebben. Ze werden gezien in de Baandert, de Vrangendael, bij Geleen Zuidhof, bij perkjes, rotondes en op tal van andere plekken in de stad. Op de spiegels staat de tekst “Durf jij in de spiegel te kijken?” gekalkt.

Is het soms een actie van de lokale kappers, die ons graag van ons veel te lange coronakapsel willen verlossen? Is het een reclamecampagne van de schoonheidsbranche? De kledingwinkels? Opticiens? Of zit er soms een politieke partij achter, die ons tot nadenken wil stemmen voordat we gaan stemmen? De oplossing van dit raadsel zal zich binnenkort ongetwijfeld wel aandienen. We zijn benieuwd! Carnafval in Sittard-Geleen: puinruimende ‘ploggers’ prikken stad schoon 

14-02-2021 | door Laurens Schellen - De Limburger.
Zowel Geleen als Sittard vormde zondagmiddag het decor van fanatieke puinruimers. Vele tientallen verklede ‘ploggers’ liepen in optocht door de straten om onderweg zwerfvuil te prikken. Codewoord van de opvallende actie: carnafval.
 Ga er maar aanstaan. Opdracht: het nuttige met het aangename verenigen op een frisse carnavalszondag, met veel virus en dooi maar bitter weinig vastelaovend. Mission impossible, zou je zeggen.
Maar niet voor een groeiende groep vastberaden zwerfvuilprikkers in Sittard-Geleen, verenigd in een onlangs opgerichte organisatie met de toepasselijke naam Vaste Prik. Een bonte verzameling van vele tientallen zogeheten ‘ploggers’, sportievelingen die al joggend of wandelend op regelmatige – maar onbezoldigde – basis overal in de stad rondslingerend afval inzamelen. Zeg maar de puinruimers van de fusiestad, waar zwerfvuil een chronische plaag is.
Hoogtijdag
Bij gebrek aan noemenswaardig vertier tijdens de dolle dagen hebben de prikkers spontaan besloten om op de hoogtijdag van carnaval collectief de benen te strekken en vooral de handen te laten wapperen. Verdeeld over twee ploegen treden de garbageploggers onder een schraal winterzonnetje gelijktijdig aan in zowel Sittard-Oost als Geleen-Zuid. In Sittard onder aanvoering van ‘opperprikker’ Melle van Buren (68), in Geleen gaat zijn bijna twintig jaar jongere evenknie Michel van Dijke voorop.
Om de carnavalsgeest toch een beetje uit de fles te halen, verschijnen de prikkers klokslag 14.11 uur verkleed en wel ten tonele om vervolgens in optocht – niet altijd coronaproof – door de straten te trekken. Alle deelnemers zijn gewapend met stevige rode vuilniszakken, handige afvalprikkers en dikke werkhandschoenen die de gemeente beschikbaar heeft gesteld.
In Geleen trekt de stoet naar winkelcentrum Zuidhof en omgeving, waar je het zwerfvuil doorgaans niet met een vergrootglas hoeft te zoeken. De stemming onder de ruim veertig prikkers – twee keer zo veel als verwacht – is opperbest, niet in het minst dankzij de muzikale arbeidsvitaminen die deejay Thijs Schoffeleers uit zijn mobiele draaitafel weet te persen. Aan rondslingerend afval ook deze middag bepaald geen gebrek, integendeel. Binnen de kortste keren heeft de ploeg ruim 120 kilo ‘zooi’ van straat geplukt. De eindscore van het half zo grote prikteam Sittard bedraagt ruim 80 kilo.
Tot de fanatiekste ploggers behoren ook enkele lokale prominenten, onder wie prins Jordy II van de Sjoutvotte en enkele politici, onder wie wethouder Leon Geilen – vermomd als nobele ridder – en de al even onherkenbare GOB-raadsleden Myra Wijnen en Martin Dormans. „Zelf plog ik wekelijks, al heel lang. Dus echt niet alleen in verkiezingstijd. Sowieso ben ik een doener. Weet je, als iedereen zijn eigen straat nou eens een beetje schoonhoudt, dan zijn we al een heel eind. Zwerfvuil trekt altijd nóg meer rotzooi aan, een opgeruimde omgeving blijft nou eenmaal veel langer schoon”, benadrukt Wijnen.
Toewijding
In een vervuild plantsoen bij Zuidhof bewijst Liv Rerimassie dat ploggen van alle leeftijden is. Samen met haar tante Sally Römgens prikt de veertienjarige Geleense vol toewijding de rommel tussen de struiken. „Nee hoor, dit is voor mij geen verplicht nummer of zo. Ik vind het gewoon belangrijk dat we dit met zijn allen voor elkaar krijgen. Want als wij dit niet doen, doet niemand het.”

Afvalprikkers Sittard-Geleen bundelen de krachten: ze ruimen samen zwerfvuil op en houden online bijeenkomst.

11-01-2021 |   door Paul Dolhain - De Limburger
 

Afgelopen zaterdag hebben ruim vijfentwintig afvalprikkers uit Sittard-Geleen gezamenlijk zwerfvuil opgeruimd. Het resultaat: 1400 kilo afval. Volgende week dinsdag staat een online meeting op de agenda.


Ruim 1400 kilogram puin. Dat zijn ruim twee gemeentelijke vrachtwagens aan gedumpt afval. Het werd alleen in de Oligstraße en Broeksittard bijeengebracht. Het zijn gigantische cijfers. Onder andere Melle van Buren, Jolanda van der Zeeuw, Sebastiano Bellinzis, François Mostard, Kim Schmitz, Myra Wijnen en Michel van Dijke waren betrokken bij het initiatief.

Ze komen dinsdag 19 januari wederom samen, maar dan online als ze vanaf 19.30 uur van gedachte wisselen. De bedoeling van de online meeting is het bundelen van krachten binnen de gemeente en het van gedachte wisselen en samen komen tot concrete ideeën en oplossingen. Initiatiefnemers zijn Melle van Buren en Michel van Dijke. „Wij willen meer bewustwording creëren. Op dit moment hebben zich vijftien vrijwilligers aangemeld voor het online forum en we hebben inmiddels ook een groepsapp aangemaakt, zodat we de lijntjes kort kunnen houden.”

Plogging

Naast het van gedachten wisselen komt ook plogging - een combinatie van joggen, wandelen met het oppakken van zwerfafval - aan de orde. Het maakt zwerfvuil opruimen leuker. „We hopen dat goed voorbeeld doet volgen en dat vrijwilligers in andere gemeenten iets soortgelijks opstarten”. Wethouder Leon Geilen heeft aangegeven namens de gemeente aanwezig te zijn. 

Operatie MooiMakers
Wanneer: Zaterdag 20 maart
Waar: Geleen Zuid en Lindenheuvel

Wanneer: Zaterdag 27 maart
Waar: Sittard Oost

Wanneer: Zondag 28 maart
Waar: Geleen𝗧𝘄𝗲𝗲𝗱𝗲 𝗼𝗻𝗹𝗶𝗻𝗲 𝗼𝘃𝗲𝗿𝗹𝗲𝗴 𝗩𝗮𝘀𝘁𝗲 𝗣𝗿𝗶𝗸𝗸𝗲𝗿𝘀
Wanneer: Dinsdag 3 maart
Waar: Online via Zoom

CarnaFval
Wanneer: Zondag 14 februari
Waar: Geleen Zuid en Sittard Oost

Zowel Geleen als Sittard vormde zondagmiddag 14 februari het decor van fanatieke puinruimers. Vele tientallen verklede ‘ploggers’ liepen in optocht door de straten om onderweg zwerfvuil te prikken. Codewoord van de opvallende actie: carnafval. 

Eerste gezamenlijke Online bijeenkomst
Wanneer: Zaterdag 19 januari.
Waar: Online via Zoom

Eerste gezamenlijke Plog actie.
Wanneer: Zaterdag 9 januari.
Waar: Oligstraße - Sittard-Oost
Ruim vijfentwintig afvalprikkers uit Sittard-Geleen hebben gezamenlijk zwerfvuil opgeruimd. Het resultaat: 1400 kilo afval. 

CLEAN UP MARCH SITTARD-GELEEN

18 SEPTEMBER 2021
𝙂𝙀𝙎𝙇𝘼𝘼𝙂𝘿𝙀 𝙀𝙀𝙍𝙎𝙏𝙀 𝘾𝙇𝙀𝘼𝙉 𝙐𝙋 𝙈𝘼𝙍𝘾𝙃 𝙄𝙉 𝙎𝙄𝙏𝙏𝘼𝙍𝘿-𝙂𝙀𝙇𝙀𝙀𝙉
Ongelofelijk trots op alle plandelaars die hieraan hebben meegeholpen..
Speciaal woord van dank aan: 
Sponsoren en zeker mensen van Wijkplatform Geleen Zuid & de Kluis, Wij Schwienswei, Leif en Leid Overhoven, Huts Spot Geleen,  Stadslabs Sittard Geleen, Zuyderland Medisch Centrum, en natuurlijk Gemeente Sittard-Geleen. 

Operatie MooiMakers 

20,27 & 28 maart 2021

𝗭𝗔𝗧𝗘𝗥𝗗𝗔𝗚 𝟮𝟬 𝗠𝗔𝗔𝗥𝗧 
13:30 u | 15:30 - Geleen Zuid | verzamelen bij St. Janskluis / Daalstraat | Teamleider Ronald Otten.   
13:30 u | 15:30 - Geleen Lindenheuvel/ Landgraaf | verzamelen bij Amerstraat 5 | Teamleider Josien Aerssens 
13:30 u | 15:30 - Geleen Lindenheuvel | verzamelen bij Rozenlaan 2 | Teamleider Michelle Muijlkens.
11:00 u | 13:00 - Guttecoven | verzamelen bij Dorpsstraat 18 (tegenover de kerk) | Teamleider Eric Hofmann
 
𝗭𝗔𝗧𝗘𝗥𝗗𝗔𝗚 𝟮𝟳 𝗠𝗔𝗔𝗥𝗧   
10:00 u | 12:00 - Sittard Oost | verzamelen in de Veluwestraat  | Teamleider Melchior Frank van Buren   
10:00 u | 12:00 - Sittard Baandert | verzamelen bij Johan Dautzenbergstraat / Speeltuin Kabouter Wullem | Teamleider Jolanda van der Zeeuw   
10:00 | 12:00 - Sittard Zuid-Oost | verzamelen stadssporthal | Teamleiders Gabrielle Essing en Jacqueline Tilman.
10:00 | 12:00 - Sittard BroekSittard | verzamelen plein BroekSittard | Teamleiders Sebastiano Bellinzis. 
 10:00 | 12:00 - | verzamelen bij basketbalveld in het park Vrangendael | Teamleider Nathalie Jansen 
ZONDAG 28 MAART (Finale) 
11:00 | 12:30 - Plinthos Geleen - Bekendmaking aantal kilo's zwerfafval.

Adopteer een straat of wijk

Thijs Lemmens en Sebastiano Bellinzis van Vaste Prik proberen de vrijwillige ploggers (zwerfvuilruimers) in Gemeente Sittard-Geleen in kaart te brengen.

𝗪𝗶𝗹 𝗷𝗶𝗷 𝗷𝗼𝘂𝘄 𝘀𝘁𝗿𝗮𝗮𝘁 𝗼𝗳 𝘄𝗶𝗷𝗸 𝘀𝗰𝗵𝗼𝗼𝗻𝗵𝗼𝘂𝗱𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 𝘇𝘄𝗲𝗿𝗳𝘃𝘂𝗶𝗹?
Adopteer deze dan door dit aan ons door te geven. Hoe meer voor ons inzichtelijk wordt des te beter kunnen wij naar iedereen communiceren.

Uiteraard is iedereen vrij om overal zwerfvuil ruimen ook zonder ons in te lichten.