Hier begint de zee niets ingooien a.u.b.

Vaste Prik - Anti zwerfafval

 29-04-2019
De strijd tegen plastic in het milieu begint binnenkort bij straatkolken in Geleen. Tenminste, als het aan actievoerder Michel van Dijke ligt.


Een sjabloon is al in de maak om bij rioolputten op het wegdek met verf een opschrift aan te brengen: ‘Hier begint de zee. Niets ingooien aub.’ Dat gebeurt dan wel met verf die vanzelf weer na verloop van tijd verdwijnt. „Het gaat om het afgeven van een signaal”, zegt Van Dijke.

Frustratie

Een actie geboren uit frustratie, legt hij uit. „Ik loop regelmatig een rondje met mijn hond. Dan zie ik hoe andere mensen de uitwerpselen van hun hond met een zakje oprapen en dat vervolgens in de eerste de beste put gooien die ze tegenkomen. En dat zie ik heel vaak.”

Die plastic zakjes verteren niet, weet Van Dijke. „Ik denk dat mensen er gewoon niet bij stilstaan, dat verbetering mogelijk is door het bewustzijn te verbeteren.

Juist dat hoopt hij te bereiken met een opschrift bij straatkolken om duidelijk te maken dat plastic en andere rommel niet in het riool thuishoort. „Ik heb dit niet zelf bedacht. In andere plaatsen zie je dat soort opschriften bij putten ook al.”

Plan

Van Dijke heeft de gemeente Sittard-Geleen benaderd met zijn idee. „Schrijf maar een plan, kreeg ik te horen.” Dat voorstel komt er binnenkort, belooft Van Dijke. Maar of hij zolang kan wachten met zijn burgerinitiatief weet hij nog niet. „Misschien moet ik stiekem bij een of twee putten uitproberen of het plaatsen van de tekst effect heeft.”

Van Dijke roert zich vaker met acties met een maatschappelijk doel. Zo zet hij zich in voor behoud van sportcomplex Glanerbrook. Op Facebook is hij een pagina gestart ‘Tegen zwerfvuil in Sittard-Geleen’. „Je kunt wel overal tegen protesteren, maar het begint bij jezelf: zelf wat doen.” 

‘Hier begint de zee’ – gooi geen plastic in het riool!

 

02-05-2019
De strijd tegen hondenpoep sorteert effect: steeds meer hondenbezitters ruimen de uitwerpselen van hun trouwe kameraad netjes op.

Nou ja, niet altijd even netjes …

Gewapend met plastic poepzakjes laten ze hun hond uit. En als Fikkie zijn behoefte heeft gedaan komt het poepzakje tevoorschijn en wordt de nog warme drol – hopelijk een niet al te zacht exemplaar – met het zakje om de hand opgepakt. Zakje over de hand en voilà: de drol is ‘geplastificeerd’.

Prima. Niemand die dáár nog in kan trappen. Nu alleen nog van dat zakje met die drol afkomen!

En daar gaan sommige hondenbezitters de fout in: zodra ze een straatkolk passeren frommelen ze de geplastificeerde drol het riool in. Op zich geen rare gedachte: er gaat nog wel meer ontlasting door het riool. Alleen is die niet verpakt in plastic.

Het gevolg: verstopte straatkolken waardoor straten tijdens fikse buien deels blank komen te staan, maar ook extra troep in waterzuiveringsinstallaties en plastic deeltjes die straks bijdragen aan de plastic soup in de oceanen.

Michel van Dijke uit Geleen komt nu in actie tegen de gemakzucht van sommige hondenbezitters. Maar al te vaak ziet hij, als hij zelf zijn hond uitlaat, andere hondenbezitters een plastic zakje met hondendrol in een straatkolk gooien. Neem die drol mee naar huis en gooi hem daar in de vuilnisbak, of deponeer hem in een afvalbak langs de wandelroute. Kleine moeite.

Om mensen daarvan bewust te maken wil Van Dijke dat de gemeente, net als in een aantal plaatsen in België al gebeurt, bij straatkolken de tekst ‘Hier begint de zee’ gaat schilderen. Van Dijke is ervan overtuigd dat mensen zich er zo bewust van worden dat het geen goed idee is om plastic of ander afval in het riool te gooien. 

De daad bij het woord: actie tegen zwerfvuil


04-05-2019

Michel van Dijke uit Geleen zet zich voor diverse zaken in onze gemeente in. Sinds kort is hij ook in actie gekomen tegen zwerfafval in onze gemeente.

Werkzaam bij kozijnenfabrikant Helwig en daarnaast onder meer actief voor Wielerbaan Geleen en Stichting Petje af Zuid-Limburg was er nog ruimte om ook voor het milieu in actie te komen.

Hij wil de inwoners van de gemeente bewust maken van het probleem en van de oplossing. Daartoe is Van Dijke onder meer begonnen met de Facebookpagina ‘Tegen zwerfafval in Sittard-Geleen’.

Afval hoort niet op straat of in het plantsoen rond te slingeren. Afval hoort in een afvalbak. Afgelopen week kwam hij in het nieuws met zijn voornemen om in actie te komen tegen het dumpen van zakjes met hondenpoep in straatkolken.

Van Dijke gaat in gesprek met de gemeente om meer aandacht te krijgen voor het probleem van zwerfafval. En in afwachting van de uitkomsten van het gesprek heeft hij bij wijze van proef alvast een aantal afvalbakken en straatkolken van passende teksten voorzien, om mensen aan te sporen tot milieubewust gedrag.

“En dat wordt gewaardeerd, gezien de reacties die ik op deze actie krijg. Ook het Waterschap Limburg heeft positief gereageerd”, zo laat hij weten.

Afvalvrije picknick in Daniken

24-05-2019
De comités Natuurlijk Duurzaam en Anti-Zwerfafval houden deze zomer een netwerkbijeenkomst om teksten ter bewustwording bij straatkolken te plaatsen.

Deze Afvalvrije Picknick, zoals de netwerkbijeenkomst is gedoopt, wordt 6 juli gehouden in Plinthos in Sweikhuizen. “Burgers, bedrijven en gemeenten zijn van harte uitgenodigd,” aldus mede-initiatiefnemer Michel van Dijke uit Geleen.

Onlangs schilderde Van Dijke de tekst Hier begint de zee niets ingooien a.u.b. bij een straatkolk om mensen erop te wijzen geen (plastic)afval in putten te gooien. En later volgde op een gemeentelijke prullenbak ook de tekst Bedankt: je helpt hiermee het milieu aan. Van Dijke kreeg op deze actie veel positieve respons, ook van PlasticsEurope, een toonaangevende pan-Europese brancheorganisatie voor de kunststof producerende industrie in Europa. Ook zij hebben positief gereageerd en aangegeven te willen helpen met de campagne.

Van Dijke voert als reden voor het organiseren van de Afvalvrije Picknick aan dat hij er een breder project van wil maken en dat hij dit soort teksten op meer plekken in de publieke ruimte wil plaatsen. “Het moet een positieve campagne worden. Niet met het vingertje naar mensen wijzen wat ze fout doen maar diegene die iets in de prullenbak gooit belonen met een dikke duim. En daar kan iedereen aan meehelpen.”

Van Dijke denkt dat door deze aanpak mensen zich bewuster worden van de problematiek van zwerfafval. “Teksten bij straatkolken of op prullenbakken worden gegarandeerd gezien en dragen wellicht bij aan de zo gewenste gedragsverandering. Ik ben er van overtuigd dat als burgers, gemeenten en bedrijven hiermee herhaaldelijk samen naar buiten komen er echt iets kan veranderen,” zegt Van Dijke.

De picknick – wie wil meedoen moet zijn eigen eten en drank meenemen – wordt gehouden op zaterdag 6 juli van 15:00 tot 17:00 uur bij Plinthos, Daniken 1 in Sweikhuizen. Komt u ook?

De zee begint op de Meeuwenlaan in Geleen

05-10-2019
Vanmiddag werd op de Meeuwenlaan in Geleen de eerste straatkolk voorzien van de mededeling/aanbeveling/waarschuwing: ‘Hier begint de zee, niets ingooien aub’.

De actie is een initiatief van Michel van Dijke. Hij wil daarmee aangeven dat het niet de bedoeling is dat mensen afval – in de vorm van bijvoorbeeld poepzakjes met hondendrollen – een straatkolk in frommelen in plaats van dat zakje in een vuilnisbak langs de straat te deponeren of het anders mee naar huis te nemen en het daar in de afvalbak te gooien.

Door afval in de straatkolken te proppen raken ze verstopt, wat bij hevige regenval aanleiding kan zijn voor het blank komen te staan van straten. Waterzuiveringsinstallaties hebben er last van. En uiteindelijk komt er zo steeds meer plastic in de zee terecht…

De eerste tekst werd door Michel van Dijke, met hulp van wethouder Jos Bessems en een aantal buurtbewoners, op straat aangebracht.

Mallen zijn verkrijgbaar. Stuur een email!

Made by Ceriel Lucker.