Lunch tien jaar Koningschap 

 
Ter gelegenheid van zijn tienjarig Koningschap biedt Zijne Majesteit de Koning, samen met Hare Majesteit Koningin Máxima, op woensdag 26 april honderd mensen een feestelijke lunch aan in de Oranjezaal op Paleis Huis ten Bosch: een ‘10Maal’. Ook Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is aanwezig. In een video roept de Koning op om inwoners van het Koninkrijk der Nederlanden voor deze lunch voor te dragen. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima willen graag honderd gasten ontvangen die in de ogen van anderen een tien verdienen vanwege hun bijzondere betekenis voor hun omgeving. 


Woensdag 26-04-2023
05:45u

Na een goede nachtrust sta ik als eerste op om een pot koffie te zetten.

Klokslag 06:30u zou SBS6 - Hart van Nederland aan de deur staan. En zo was het ook, de reporters waren netjes op tijd. Nadat we de opnames hadden besproken gingen we aan de slag. Ik moest open maken en zeggen "Goede morgen, welkom in Sittard-Geleen". Eenmaal binnen gingen we achter in de kamer aan tafel zitten zodat we tijdens het ontbijt werden geïnterviewd. Ronald Otten van Oranjevereniging Geleen die dit jaar 100 jaar bestaat kwam om 07:00u een heerlijke Beatrix vlaai brengen. Dit had ik samen met hem afgesproken. 07:45 waren de opnames klaar en stapten ik samen met Nicole (51) en Thor (10) in de auto op weg naar de Koninklijke stallen bij Paleis Noordeinde in Den Haag. Gedeelte van de opnames waren al om 8:00u bij ‘Hart van Nederland’ te zien. Bekenden begonnen ons al appjes met foto's van hun tv te sturen. Na 2 uur en 15 minuten kwamen we omstreeks 10:15u aan bij de ingang van de Koninklijke stallen van Paleis Noordeinde. Ik stapte uit en nam afscheid van mijn lieverds Nicole en Thor. Zij zouden zich gaan amuseren bij McDonalds en de film 'Super Mario Bros. Movie' 3D. Bij de ingang stond de marechaussee klaar om mijn QR uitnodiging en identificatie te controleren. Toen in de poort doorliep zag ik links van me de Koninklijke bus staan waarin de familie rijdt tijdens bijvoorbeeld koningsdag. Ik liep naar de tafel waar een mevrouw me aansprak en me mijn kaart met mijn naam gaf. "Deze is heel belangrijk want je geeft deze aan de lakei als je wordt voorgesteld aan het Koningspaar”. Ze gaf me ook een kaart mee bij waarop stond welke tafel ik moest gaan zitten tijdens de lunch in de Oranjezaal.

10:45u
Er was nog tijd om even een blik te werpen in de Koninklijke stallen. Hier stond de beroemde 'Gouden Koets' uit 1898. Het Koninklijk Huis zal de Gouden Koets voorlopig niet meer gebruiken voor officiële gelegenheden, zoals op Prinsjesdag. Dit vanwege de boodschap naar het slavernijverleden. In het Koninklijk Staldepartement bevindt zich de galatuigenkamer. De galatuigen worden gebruikt bij gelegenheden met een ceremonieel karakter, zoals de Glazen Koets (1826) voor Prinsjesdag, staatsbezoeken, Koninklijke huwelijken en uitvaarten. Ik kletste tijdens het drinken van een kop koffie  met anderen aanwezige vrijwilligers die waren uitgenodigd, totdat ik merkte dat ik mijn uitnodiging voor het Koningspaar om naar Sittard-Geleen te komen in de auto had laten liggen. Onverhoopt heb ik Nicole gebeld en gezegd dat ze even moest terug komen en me de uitnodiging mee te geven. Gelukkig kwam het allemaal goed en kon ik in bus nummer 2 gaan zitten om naar Paleis Huis ten Bosch te gaan. Een 10 minuten durende ritje naar het paleis midden in een bosrijke omgeving. Dit is het woonpaleis van de Koning en zijn gezin. Naast woonfunctie heeft het paleis ook een representatieve functie, zo wordt het onder meer gebruikt voor audiënties en ontvangsten.
Bij de ingang stond de marechaussee alweer klaar met hun rechterhand strak naast hun hoofd. Een saluut werd gebracht. We naderende het paleis tot aan het bordes. Ik had me voorgenomen om alles goed in me op te nemen. Dus toen ik langzaam op de rode loper de trap opliep keek ik goed om me heen. De vlag op het dak van het paleis is gehesen, dat betekent dat de Koning in Nederland is.. gelukkig. Bij de voordeur aangekomen werden we verwelkomt door lakeien en ander koninklijk personeel. Het leek wel een scène uit 'Downtown Abby'.

11:35u
Ik liep verwonderend de vestibule binnen. Waar traditioneel een kroonluchter zou hangen, zweeft nu een zwerm pluizige, lichtgevende bolletjes. Het kunstwerk genaamd fragile future bestaat uit driedimensionale bronzen elektrische circuits waar paardenbloemen aan zijn verbonden. Echte paardenbloemzaden, die met de hand geplukt werden, zijn zaadje voor zaadje vastgelijmd aan de LED-verlichting. Technologie en natuur smelten in dit kunstwerk samen. Er werd verteld over de bouwwerkzaamheden en wie er allemaal in dit paleis gewoond heeft. Na deze bijzonder interessante uitleg konden we de Chinese en Japanse zaal inlopen. Hier kregen we iets te drinken. Al sprekend keek ik goed om me heen en zag de prachtige beschilderde ruimtes. Dan opeens is het tijd om het Koninklijk paar te ontmoeten. We moesten de trap op omhoog richting een andere kamer waar Koning Willem Alexander, Koningin Maxima en Prinses Beatrix naast elkaar staan om iedereen te ontmoeten.
Ik gaf mijn naamkaartje aan de lakei. Ik had al oogcontact met het koninklijk paar.. ‘Jeetje.. hier sta ik dan’ dacht ik. De lakei riep: "De heer van Dijke uit Geleen". Ik liep richting de Koning en gaf hem een hand. Van harte welkom in ons Paleis. Ik antwoordde met " Dank u wel Majesteit en alvast van harte gefeliciteerd met uw verjaardag. Toen stak Maxima haar hand uit en verwelkomde mij ook. Ik kon alleen maar zeggen ‘dank u wel majesteit’. Prinses Beatrix had ik groter verwacht. Ook haar gaf ik een hand. Toen liep ik naar de balzaal waar alle genodigden weer bij elkaar kwamen. Iedereen besefte dat we iets unieks meemaakten.
Nadat iedereen de hand had geschud mengde het Koninklijk paar zich weer bij de gasten. De Koning liep na een tijd onze kant op. Hij zei dat het geweldig vindt dat we er waren. Ik gaf hem een compliment over zijn podcast. "Oh ja?" zei de Koning. "Dank je wel, maar de media denkt er anders over" zei hij. Ik gaf aan dat hij zich daar niets van moest aantrekken. Er werd wel door iemand anders aangemerkt dat hij in de podcast had aangeven dat hij voor Ajax is en dat morgen tijdens hun bezoekje aan Rotterdam nogal een dingetje zou zijn. De Koning antwoorde met "Maar mijn vrouw is voor Feyenoord dus er is een goede balans" lachte hij vrolijk.
Bizar om mezelf hier zo zien te staan naast de Koning. Er werd nog wat gekletst en gekeuveld. Toen was het moment daar om naar de Oranjezaal te gaan. We liepen weer via de trap naar onder. Toen liepen we de prachtige zaal in. Wat een ongelofelijke mooie beschilderde ruimte is dit toch. Het was ooit, samen met de aangrenzende Chinese kamer, onderdeel van het eerste nationale museum van Nederland, opgericht in 1800.
Bij Tafel 7 moest ik gaan staan. Ik zat naast Drs. Bibi gravin van Zuylen van Nijevelt-den Beer Poortugael (Grootmeesteres). Wat een ontzettend aardige mevrouw. Ze vertelde meteen wat haar functie is en waarom ze aanschoof  Ze is een hofdame in dienst van het Koninklijk Huis. Hofdames werken hierbij nauw samen met de adjudanten van de Koning. De Koning kan de hofdames 'uitlenen' aan andere leden van het Koninklijk Huis. Daarnaast kan een hofdame ondersteuning en begeleiding bieden aan een partner van een staatshoofd dat een (staats)bezoek brengt aan ons land. Ze vertelde ook over het diner dat de Koning laatst had met de Franse president Macron die een bezoek bracht aan Nederland. Zij was hier namelijk ook bij aanwezig. Ze liet je erg op je gemak voelen. Ons glas werd gevuld met witte wijn. De Koning stond op en liep naar het linker gedeelte van de oranjezaal. Hier sprak hij ons toe. Hij bedankte alle aanwezigen voor het komen en zette de vrijwilligers nog eens flink in het zonnetje. Toen hij wilde toosten merkte hij op dat hij geen glas had. Een lakei liep naar voren en pakte de Koning een gevuld glas witte wijn.

"PROOST OP JULLIE ALLEMAAL" riep de Koning.

Toen verschenen er opeens een vijftigtal lakeien met allemaal een schaal met eten op hun arm in de Oranjezaal. Het liet me denken aan het fragment uit de film "The Polar Express" toen de bedienden met hete chocolademelk de treinwagon in stormen. We kregen gebakken avocado met Hollandse garnalen crème curry mandras geserveerd. De Gravin en de gast tegenover haar mocht als eerste opscheppen. Heel handig want dan zie je hoe je je eten moet opscheppen. Daarna verdwenen de lakeien op een paar na weer uit de zaal. Een paar bleven er bij iedere tafel staan en hielden alles nauwlettend in de gaten. Toen we de eerste gang op hadden excuseerde de Gravin zich en stond op en liep ze naar de koningin. Ik zei tegen de mevrouw die links naast van mij zat: Ïk denk dat Maxima naast ons komt zitten. En zo was het ook. De koningin nam rechts naast me plaatst aan onze tafel. Ze heeft mooie bruine ogen. "Jullie kennen mij natuurlijk wel al een beetje, maar wie zijn jullie allemaal? Vinden jullie het goed als je jezelf voorstelt". Ze keek mij als eerste aan en zei: “Meneer wie bent u en wat doet u eigenlijk precies?”. Ik stelde me netjes voor bedankte haar voor deze lunch en zei dat ik uit Geleen in Limburg kwam, 2 uurtjes rijden hiervandaan. Ik zei ook dat zult u vast wel horen aan mijn accent. "Ja ja.. dat klopt" zei ze lachend. Ik vertelde over Greutsj en gelijke kansen en kanskracht voor alle kinderen, mijn werk met vluchtelingen, fietslessen, zwerfafval enzovoorts. Ze gaf aan dat bijna iedere aanwezige vrijwilliger hier niet een ding doet maar meerdere en dat vond ze fantastisch. In het buitenland is dit heel anders. Zelf is ze voor meer muziek in de klas. Ik gaf aan dat wij binnenkort een muzieksessie met een harmonie willen gaan uitvoeren. De dame links van pakte het over. Zowel de koning als de koningin komen heel betrokken en geïnteresseerd over. Echt mooi om te zien. Als tweede kregen we rouleau van parelhoender met morillesaus, Hollandse asperges en voorjaarsgroenten met aardappel rösti.
Er werd nu rode wijn geschonken. Ook deze smaakte voortreffelijk.
Mijn vrouw Nicole vertelde me dat ik een gulzige eter ben en ik daarom af en toe het bestek moest neerleggen en om me heen moest kijken. Haar advies heb ik dan ook opgevolgd. Het liep allemaal als een geoliede machine. Het is geweldig om dit allemaal van kort bij mee te maken. Ik was inmiddels al aan mijn derde glas wijn. Let wel het waren kleine glazen. Het dessert roomijs met passievruchten en mangosorbet op een zachte cake van banaan en kokos werd opgediend.
Na afloop van de lunch liepen we allemaal de oranjezaal uit. Nog even een blik werpend in die prachtige zaal liep ik naar de blauwe salon voor een kopje koffie. Naast de blauwe salon ligt de bekende DNA salon. Hiervandaan zie je de vijver liggen waar Willem-Alexander door de knieën ging voor Maxima en haar ten huwelijk vroeg. Foto's in lijsten van familie, buitenlandse koningsparen en andere belangrijke personen sieren de bijzettafels.

15:00u
Tot slot moesten we ons allen verzamelen op het bordes voor de groepsfoto. Uit hun woonhuis naast het paleis kwam het Koningspaar en Prinses Beatrix naar ons toe gelopen. De foto werd geknipt en de Koning sprak het slotwoord. We begonnen allemaal "Lang zal hij leven" te zingen. Ze liepen daarna weer terug naar hun vertrek.

15:15u
Vertrokken de bussen weer richting Paleis Noordeinde. Enkele bedienden zwaaiden ons onder aan de trap uit. Wauw.. zeiden we tegen elkaar dit neemt ons niemand meer af. Wat een ongelofelijke mooie ervaring was dit. Bij het Staldepartement in Den Haag aangekomen verlieten we de bus en werd ik opgevangen door een nieuwe tv ploeg van SBS6 Hart van Nederland. Nicole en Thor stonden klaar om me weer mee te nemen naar Geleen. In de auto op weg naar huis moest het allemaal nog indalen.
Ik ben Ellen Kurver-van Noort en Burgemeester Hans Verheijen ontzettend dankbaar voor deze mooie onvergetelijke dag. Fijn dat mensen me dit hebben gegund.

Beste Burgemeester en Ellen,

Ik wil jullie hartelijk bedanken voor de ongelooflijke eer om mij voor te dragen voor de lunch met Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima ter gelegenheid van het tienjarig Koningschap. Jullie vriendelijke gebaar betekent ontzettend veel voor mij en ik ben diep geraakt door jullie waardering en steun. Het is een ongelooflijke eer om deel uit te mogen maken van deze bijzondere gelegenheid, en ik ben enorm dankbaar voor jullie vriendelijkheid en genereusheid. Nogmaals, heel erg bedankt voor deze prachtige kans.