Monument Pinkpop Geleen

Monument voor Pinkpop in Burgemeester Damenpark

14-12-2018
Michel van Dijke uit Geleen, onder meer bekend van de Geleense wielerbaan, heeft eerder dit jaar het plan opgevat om een monument voor Pinkpop op te richten.

’s Werelds oudste popfestival is komend jaar immers aan zijn vijftigste editie toe. Het festival werd op 18 mei 1970 voor het eerst georganiseerd in het Burgemeester Damenpark in Geleen.

Van Dijke heeft een werkgroep samengesteld met de naam “Focusgroep”. Daar maakt onder andere ook de uit Geleen afkomstige beeldhouwer en kunstenaar Armand Mathijs deel van uit. Hij zal het kunstwerk gaan maken.

Op 6 december jongstleden heeft deze werkgroep een tweede gesprek gevoerd met Jan Smeets. Daarin werd besloten om het monument niet in 2018, maar op 18 mei 2020 te onthullen op de plek waar het ooit begon. Dan is het precies 50 jaar geleden dat Pinkpop begon in Geleen.

“Zo’n 2.700.000 mensen hebben Pinkpop inmiddels bezocht en het einde hiervan is nog niet in zicht. De festivalgangers hebben in deze 50 jaar niet alleen ruim 20 miljoen muziekuren gehoord, maar hebben ook – door het grote scala aan activiteiten die tijdens de festivals worden georganiseerd – meer dan 50 miljoen plezieruren beleefd.

Dan hebben we nog niet gesproken over de relaties die er zijn ontstaan, waaruit huwelijken zijn voortgekomen, die weer geleid hebben tot vele kinderen” stelt Michel van Dijke.

Partijen vinden het van belang dat het monument de identiteit en daarmee de geest van Pinkpop uitstraalt en het als zodanig herkenbaar moet zijn en daardoor aaibaar is.

Vervolgbesprekingen zijn gepland, waarbij creatieve ideeën voor het monument zullen worden uitgewerkt. Ook werd gesproken over de mogelijke financiering. Er loopt al een crowdfunding actie waarbij iedereen een donatie kan doen. De festivalgangers worden in de gelegenheid gesteld om te participeren. Ook wordt ervan uitgegaan dat iedereen, die commercieel, bij Pinkpop betrokken is, een bijdrage zal geven. “Het mooiste is, dat dit eerbetoon wordt gegeven door zowel de bezoekers als de bedrijven. Pinkpop is tenslotte van ons allemaal,” aldus Van Dijke.