Ons Glanerbrook

Ik maakte me zorgen over het voortbestaan van de 400-meter schaats en 500-meter wielerbaan van Glanerbrook.

In 2017 en 2018 voerde het burgerinitiatief "Ons Glanerbrook" actie voor behoud van Glanerbrook. Met een handtekening actie (6591) en een stoet naar het stadhuis hebben we laten zien en horen dat Glanerbrook bij Geleen hoort. Op 14 december 2017 werd in de gemeenteraad het besluit genomen om zwemmen te centraliseren in Glanerbrook. Ook gaf men aan dat de wielerbaan blijft bestaan. Ik ben zeer verheugd met dit besluit en de plannen die in maart 2021 zijn bekend gemaakt.
 

𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧 𝗨𝗡𝗜𝗘𝗞 𝗣𝗥𝗢𝗝𝗘𝗖𝗧 𝗦𝗣𝗢𝗥𝗧𝗣𝗔𝗥𝗞 𝗚𝗟𝗔𝗡𝗘𝗥𝗕𝗥𝗢𝗢𝗞

Stichting wielerbaan Geleen en alle andere verenigingen die gebruik maken van Glanerbook zijn al enige tijd betrokken geweest met de plannen voor een gerenoveerd Sportpark Glanerbrook. Gisteravond werden omwonenden geïnformeerd. De principe tekeningen met overkapping wieler & schaatsbaan geven een beeld hoe het er ongeveer uit komt te zien.

𝗣𝗟𝗔𝗡𝗡𝗜𝗡𝗚

Ontwerp 2021 - 2022

Realisatie 2022 - 2024

Oplevering 2025 

Veel mogelijkheden vernieuwd Glanerbrook

Het verouderde sportcomplex Glanerbrook in Geleen wordt de komende vier jaar voor vijftig miljoen euro verbouwd tot een megasporttempel.


 
Niet alleen de sporters zijn verheugd, maar ook het merendeel van de buurtbewoners kijkt uit naar de modernisering van het complex in het Burgemeester Daemenpark.
Het wordt heel mooi
Myra Wijnen woont pal tegenover het sportcomplex en kijkt verheugd uit naar de aanstaande vernieuwing. "Het wordt hier heel erg mooi. Het vernieuwde Glanerbrook gaat echt een enorme aantrekkingskracht uitoefenen. Daar gaat ook het centrum van Geleen van profiteren. De kans is groot, dat mensen die in Glanerbrook komen sporten daarna ook nog even doorgaan naar het centrum van Geleen," vertelt Wijnen met groot enthousiasme voor de camera van L1.
Overkapping schaats- en wielerbaan
Naast modernisering van de sporthallen en de realisatie van een wedstrijdbad is de overkapping van de bestaande schaats- en wielerbaan het meest in het oog springend. Wielerorganisator Michel van Dijke ziet vanwege de overkapping van de baan veel mogelijkheden om zijn activiteiten uit te breiden. "Nu moet ik regelmatig koersen wegens slechte weersomstandigheden op het laatste moment afgelasten. Als er een dak boven de baan zit, kan er altijd gekoerst worden. Maar ik zie ook gebeuren dat in de winter profrenners op de overdekte baan hun trainingskilometers komen maken."

Trainen achter de derny
Van Dijke weet waar hij over spreekt. Vorige week kreeg hij nog een telefoontje van profwielrenster Sabrina Stultiens met de vraag of ze, in de voorbereiding op de klassiekers, achter de derny van Van Dijke een snelheidstraining op de baan kon afwerken. Dat was helaas niet mogelijk omdat de schaatsbaan nog open was.

Weersonafhankelijk schaatsen
Aan de binnenzijde van de wielerbaan ligt de schaatsbaan met een lengte van 400 meter. Deze situatie blijft met het dak erboven ongewijzigd. Een prima combinatie volgens schaatsliefheber Jan de Koning. De voorzitter van de Limburgse Schaatsvrienden is in zijn nopjes met de plannen van de gemeente Sittard-Geleen. "Hier hebben we jaren naar uitgekeken, eindelijk is het zover. We waren echt toe aan een schaatsbaan waar we weersonafhankelijk onze rondjes kunnen afwerken," zegt De Koning.
Interessant voor schaatsploegen
"Als we hier overdekt kunnen trainen, worden we ook interessant voor commerciële schaatsploegen." Op dit moment heeft reeds één schaatsploeg contact opgenomen met De Koning over de ontwikkelingen in Geleen. Zij willen graag op de hoogte blijven van wat er in de toekomst voor hun mogelijk is. De Koning weet wel wat trainingsstages in Glanerbrook aantrekkelijk maakt voor schaatsploegen: "In de ochtend op het ijs een technische schaatstraining en dan in de middag een pittige fietstocht door het heuvelland."
Langs de deuren geweest
Buurtbewoonster Myra Wijnen begrijpt dat er ook mensen zijn die zich zorgen maken over de op hande zijnde vernieuwingen. "Ik ben bij zeker zeventig procent van de buurtbewoners aan de deur geweest. Ik wil graag zelf horen hoe ze er over denken. Als je de mensen de situatie uitlegt, begrijpen ze het veel beter."
Rij bomen blijven staan
Bij overbuurvrouw José Lichteveld is Wijnen ook aan de deur geweest. "Toen ik hier kwam wonen, wist ik dat het tegenover Glanerbrook was. Ik vind het hier geweldig wonen. Alleen hoop ik dat de rij bomen bij de ingang blijft staan. Die vind ik zo mooi! Dat zou echt zonde zijn als die moet verdwijnen," besluit Lichteveld. 

Webinar gemeente Sittard-Geleen

Sportpark Glanerbrook: gezond sporten voor iedereen

In 2025 opent het nieuwe Sportpark Glanerbrook zijn deuren. Een complex met 4 zwembaden, een ijshockeyhal, 2 sporthallen en een overdekte wieler- en schaatsbaan. Een trekpleister voor verenigingen, sporters en recreanten uit Sittard-Geleen en de omliggende regio. Een plek waar gezondheid op de eerste plaats komt.

Vier jaar

Eind 2020 ging de kogel door de kerk. Na vier jaar puzzelen, rekenen en discussiëren gaf de gemeenteraad groen licht voor een grootscheepse renovatie en vernieuwbouw van Glanerbrook. Kostenplaatje: 48,3 miljoen euro. De vernieuwbouw van Sportpark Glanerbrook gaat vier jaar duren. Op 1 januari 2025 moet het complex helemaal klaar zijn. Zo duurzaam mogelijk gebouwd, met behoud van wat nog goed is. Afgekoppeld van het gas en met zonnepanelen voor de elektriciteit. 

Participatie

Verenigingen, gebruikers, personeel en omwonenden van Glanerbrook denken mee over de plannen voor de vernieuwbouw. Hun inbreng wordt meegenomen in het ontwerp, dat nog dit jaar Europees wordt aanbesteed. 

  • Webinar
    Op 1 maart werden omwonenden bijgepraat over de plannen tijdens een webinar, u kunt het webinar onderaan deze pagina terugkijken.

Inwoners

Natuurlijk is Sportpark Glanerbrook er in de eerste plaats voor de inwoners van Sittard-Geleen en de omliggende plaatsen. Met binnenzwembaden, waaronder een 50 meter wedstrijdbad en een buitenbad met waterspeeltuin. Een grote ligweide met speeltuin en ruimte om een balletje te trappen of te volleyballen. Met sporthallen, een overdekte schaatsbaan én de enige overdekte wielerbaan in Zuid-Limburg.

Regionaal

Een sportmekka dus voor verenigingen en scholen in Sittard-Geleen. Maar Sportpark Glanerbrook krijgt ook een regionale uitstraling. Het wordt ook een plek voor (top)sport. Top-ijshockey gaat spelen in een gloednieuwe hal met ruimte voor 1.100 toeschouwers. Het wedstrijdzwembad van 50 meter met tribune biedt alle ruimte voor topprestaties. Datzelfde geldt voor de vernieuwde sporthal. En met een overdekte 400 meter schaatsbaan én komwielerbaan, wordt Sportpark Glanerbrook een unieke plek in Zuid-Limburg. Een accommodatie die perfect aansluit bij het Tom Dumoulin Bikepark en Watersley in Sittard.

Burgemeester Damenpark

Sportpark Glanerbrook wordt geen gesloten bolwerk. Het ontwerpteam dat met de plannen aan de slag gaat, zoekt aansluiting met het Burgemeester Damenpark. Een mooie plek om te wandelen of te joggen, even uit te rusten en te genieten van de omgeving. 

Trainen tijdens de verbouwing

De grote verbouwing zorgt natuurlijk voor de nodige ongemakken en overlast. Maar verenigingen hoeven niet bang te zijn dat ze tijdelijk zonder sporthal of zwembad komen te zitten. In nauw overleg met verenigingen wordt samen met de Sportstichting en Het Anker gezocht naar alternatieve trainingsaccommodaties tijdens de verbouwing.

Webinar

Hier kunt u het webinar van 1 maart terugkijken


Glanerbrook in de media

02-03-2020 
De Limburger 

21-01-2020 
De Limburger 

28-02-2020 
De Limburger 

20-01-2020 
De Limburger 

26-11-2019 
De Limburger
Het stadsbestuur gaat de komende maanden praten met de beheerders van de drie zwembaden in Sittard-Geleen over de exploitatie vanaf 2021. Komend voorjaar moet daarover duidelijkheid zijn.

06-11-2019 Sittard-Geleen nieuws.nl

13-10-2019 Sittard-Geleen Nieuws.nl

Belanghebbenden presenteren toekomstplan 400m ijsbaan Glanerbrook

14 maart 2019 - Initiatiefnemer Behoud Glanerbrook.
Het voortbestaan van de 400-meter ijsbaan in Geleen na 2020 is allesbehalve zeker. Desondanks heeft een aantal belanghebbenden vandaag een toekomstplan gepresenteerd.

In december 2017 heeft de toenmalige gemeenteraad besloten dat de plaats voor een centrale zwemlocatie voor Sittard-Geleen, inclusief een ijshal, het terrein van Glanerbrook in Geleen is. Na een intensieve lobby is daar een plusvariant aan toegevoegd. Dat betekent dat er rondom de ijshockeybaan een 333-meter schaatsbaan wordt aangelegd. Deze plusvariant moet echter wel extern worden gefinancierd.


16-02-2018 
De Limburger 

CDA- Sittard-Geleen

Actiegroep Passie voor de piste

14-01-2018 

Burgercomité Ons Glanerbrook is gestart met een vervolgactie op het behoud van Glanerbrook: “Passie voor de piste”. 

16-11-2017


10-11-2017


10-11-2017


20-10-2017 De Limburger


06-10-2017 De Limburger


02-09-2017 De Limburger


26-07-2017 De Limburger

08-07-2017 De Limburger

Actieposter

06-07-201

06-07-2017 1Sittard-Geleen

07-03-2017 De Limburger

27-02-2017 De Limburger

Weekblad 1SittardGeleen 23-02-2017

Weekblad 1SittardGeleen 23-02-2017

Weekblad 1SittardGeleen 23-02-2017

02-02-2017  1SittardGeleen

02-02-2017 De Limburger.

01-02-2017 De Limburger

30-01-2017 30-01-2017  De Limburger30-01-2017 De Limburger28 januari 2017 De Limburger25-01-2017 De Limburger25-01-2017 De Limburger25-01-2017 De Limburger20-01-2017

Gisteravond gaf Laco Glanerbrook hun toekomst visie weer aan sport verenigingen. We hebben de plannen om onze wielerbaan te overkappen gezien en ze zijn nog steeds springlevend. Goed nieuws is dat Laco Glanerbrook stevig wil gaan renoveren.

De bal (fiets) ligt bij de gemeente Sittard-Geleen want die moeten groen licht geven voor behoud Laco Glanerbrook Beheer eind dit jaar c.q. begin volgend jaar. In 2020 loopt namelijk de vergunning af en 3 jaar voordat dit gebeurd moet er een signaal vanuit de gemeente worden gegeven.


Dit stukje historische sportgrond mag NIET verloren gaan voor ons, Stadsdeel Geleen, Gemeente Sittard-Geleen, Limburg en Europa.

06-02-2014
5000 handtekeningen voor Glanerbrook.


Ralph Verbaal van Laco Glanerbrook en Nancy Kaufmann van de Stadspartij hebben een door bijna 5000 mensen ondertekende petitie voor de overkapping van de buitenijsbaan van Glanerbrook aan wethouder Ruud Guyt overhandigd.


Onlangs keurde het gemeentebestuur de door Laco Glanerbrook ingediende tekening voor de overkapping af. Niet overkappen van de ijsbaan zou echter betekenen dat de kans om als regionaal trainingscentrum van de KNSB te worden aangewezen verkeken was. Publieke betoging naar het gemeentehuis van Sittard-Geleen

Donderdag 6 juli 2017

07-07-2017 - Speech van Michel van Dijke
Beste Wethouder,
De gelegenheid die ons hier allen tezamen brengt is voldoende bekend. De samenleving laat vandaag van zich horen. Wij hebben allemaal het nieuws omtrent Glanerbrook de afgelopen jaren nauwlettend in de gaten gehouden. We maken ons ongerust. Wat gaat er met ons dierbaar Glanerbrook gebeuren? Kunnen wij na 2021 nog wel zwemmen, schaatsen, handballen, zaalvoetballen, fitnessen, baanwielrennen en zo meer?
Nu verlenging van contract met Laco na 2021 onzeker is, komen de burgers van Sittard-Geleen en ver daarbuiten in actie. Het kan dan volgens u misschien te vroeg zijn maar onze mening is ‘Beter te vroeg dan te laat’ en ‘Niets doen is bij ons géén optie’. Wij geven een duidelijk signaal af. Glanerbrook is een begrip in Geleen en omstreken. Deze historische plek brengt generaties lang mensen bij elkaar om te sporten of vanwege andere vrijetijdsbesteding. Zoals we hier allemaal staan staat deze plek in ons hart gegrift. Bij veel Geleners bekruipt namelijk het gevoel dat als Glanerbrook sluit dit de nekslag is voor een ooit zo bruisende Waereldstad. De kracht van Glanerbrook is dat dit recreatiecentrum midden in de woonwijk ligt. Ouderen kunnen hun dagelijkse baantjes zwemmen, kinderen kunnen op de fiets of zelfs te voet gaan om hun sport te beoefenen. Ouders maken zich ongerust als deze laagdrempeligheid in sporten en vrijetijdsbesteding gaat verdwijnen in stadsdeel Geleen. Ook het sociale aspect van Glanerbrook is duidelijk zichtbaar en mag niet voorbijgaan. Mensen uit alle windstreken komen ter plekke een praatje maken. De vele initiatieven voor het goede doel laten zien dat burgers op een mooie manier gebruik maken van dit stukje grond. De samenleving heeft gesproken. Wij zijn voor behoud en doorontwikkeling van Glanerbrook. We wensen alle politici in Sittard-Geleen en de ondernemer Laco veel wijsheid toe in het slagen voor het Behoud van onze geliefde sportplek Glanerbrook. Ik wil u namens comité Ons Glanerbrook officieel de 6591 handtekeningen overhandigen en bedanken voor uw komst en het in ontvangst nemen van deze petitie.